YLEISURHEILUKAUSI 2019 PAKETISSA – UUTTA SUUNNITTELMAAN

Yleisurheilukausi 2019 on harjoitusten ja kilpailujen osalta loppuun käyty, on yhteenvedon ja uuden kauden suunnittelun aika. Wisan kannalta voidaan todeta kauden olleen kokonaisuudessaan hyvä. Varsinkin pohjatyö, eli urheilukoulu ja nuorten harjoitusryhmätoiminta, ovat hyvässä lyönnissä. Kilpailupuolella kruununa olivat moniottelujen SM-kisat, joiden järjestelyistä saatiin pelkkää hyvää palautetta.

Nuorisopäällikkö Matias Kankaanpään johdolla nuorten toiminta on noussut viimeisten vuosien aikana uudelle tasolle. Kun vielä nuorimpien harjoitusryhmätoimintaan on löytynyt todella innostuneita vetäjiä, voimme tarjota nuorille urheilijoille mahdollisuuden harrastaa ja kehittyä monipuolisen yleisurheilun parissa. Syksyn myötä Matias siirtyi Jyväskylään ja JKU:n nuorten urheilijoiden vetäjäksi. Matias ei ole ensimmäinen Wisalainen Jyväskyläisen seuran riveissä, sillä Jarkko Finni toimii tällä hetkellä TV töiden rinnalla seuran valmennuspäällikkönä. Toivottavasti löydämme Matiakselle seuraajan ja uusille valmennusryhmille innokkaita vetäjiä jatkossakin.

Kauhavan Wisalla on 180 lisenssin lunastanutta yleisurheilijaa. Joukko on kasvanut viime vuosina joka vuosi. Suomessa on noin 330 yleisurheilua seuraa, joiden toimintaan yleisurheilu kuuluu. Valtakunnallisessa nuorisotoiminta kilpailussa Wisa sijoittui kokonaiskilpailussa komeasti sijalle 20 ja voitti omankokoisten seurojen sarjan. Viimevuotinen 41. sija petraantui noin puolella. Piirin sisupisteissä Wisa sijoittui sijalle 3, joka on paras sija pitkään aikaan. Yksittäisistä urheilijoista Eerika Koivuniemi juoksi komeasti SM-pronssille T15 sarjan 300 metrillä.  Voidaan todeta, että nuorimpien eli alle 15 –vuotiaiden toiminnassa on hyvin pöhinää. Tästä on hyvä jatkaa.

Yli 15 –vuotiaiden urheilijoiden kautta haittasivat erilaiset loukkaantumiset ja sairaudet. Juuri kukaan urheilijoista ei saanut harjoitella ja kilpailla ilman ongelmia. Toivottavasti alkamassa oleva kausi sujuu paremmin. Seuraliigassa Wisa sijoittui sijalle 96.

Wisa on profiloitunut viimeisen kymmenen vuoden aikana moniottelukisojen ja tapahtumien järjestäjäksi. Moniottelukarnevaalit siirtyivät muualle, mutta menneenä kesänäkin järjestettiin ensin alue- ja sitten Suomenmestaruusottelut. Varsinkin Sm-kisojen järjestelyt vaatii tarkan valmistautumisen ja paljon väkeä itse kilpailupäivinä kisajärjestelyihin mukaan. Mutta jälleen kerran me onnistuttiin erinomaisesti. Oli ilo seurata maalirakennuksen toisesta kerroksesta kuuluttajan tehtävien lisäksi sitoutuneiden toimitsijoiden toimintaa. Aikataulu piti ja lajit tuli järjestettyä sääntöjen mukaisesti. Toivottavasti jatkossakin talkoohenkeä riittää, ja uusia kisahaasteita pystytään ottamaan vastaan. Isojen kisojen rinnalle ohjelmaan on otettu seurakisat, eli epäviralliset matalan kynnyksen kisat, joihin on ollut helppo osallistua ja totuttautua samalla kilpailemiseen. Näitä kisoja tullaan järjestämään jatkossakin.
 
Uuden kauden suunnittelu alkaa osallistumalla Urheiluliiton Alueelliseen Varaslähtö Tulevaisuuteen -projektiin. Ulkopuolisen kouluttajan johdolla jaostolle tehdään kattava toiminnan kehittämissuunnitelma. Koulutus käynnistyy nykyisen toiminnan analyysillä. Tätä kirjoitettaessa noin 100 vastaanottajaa, urheilijaa, lasten vanhempaa ja seuratoimijaa, on saanut vastatakseen kysymyspaketin, jonka kautta selvitetään toiminnan hyvät ja toisaalta korjausta vaativat toimet. Toivottavasti mahdollisimman moni vastaa kyselyyn ja saadaan hyvä pohja kehittämistyölle. Muutenkin jaosto kutsuu kaikki tavalla tai toisella toiminnassa mukana olevat osallistumaan tulevan toiminnan linjaamiseen. Projektikoulutus järjestetään Kuortaneella, mutta tulemme kokoontumaan seuraporukalla talven aikana myös täällä Kauhavalla useaan kertaan. Tavoitteena on luoda tulevalle toiminnalle suuntaviivat, joilla edetään sitten lähivuodet.

Arto Valkama


Yhteistyökumppanit