Jukola-huuma leviää Kauhavalla

Jukolan viesti on maailman suurin vuotuinen suunnistustapahtuma, johon osallistuu yli 20 000 suunnistajaa ympäri maailman. Vuosittain järjestettävä tapahtuma kiertää ympäri maatamme. Kauhavalla järjestettävän Jukolan viestin järjestysluku on 75. Tapahtuman lopullista nimeä ei ole vielä valittu ja siitä on menossa yleisöäänestys. Äänestämään pääset syyskuun loppuun asti täällä: bit.ly/jukola-2023. Lopullinen päätös nimestä tehdään yhdessä Kaukametsäläisten (omistavat Jukola-brändin) kanssa. Kauhava saa nimensä nimekkääseen järjestäjäpaikkakuntalistaan.


Tullessani johtamaan Wisan suunnistusjaoston puheenjohtajuutta 2016 vuoden alussa sain kuulla, että kortesjärveläiset ovat kiinnostuneita järjestämään Jukolan viestin Kauhavalla lentokentän pohjoispuolella, niin olin silloin sitä mieltä, ettei onnistu. Jukola-asia alkoi kuitenkin mieltäni kaivertamaan ja ei kun karttapalvelun kautta Mäenpään taustakartat esille ja tutkailemaan Vimpelin Jukolani kokemuksella karttaharjoitusta. Tulin sitten ajatuksiin, että sittenkin onnistuu. Samalla tuli mieleeni Vimpelin Kraateri-Jukolan viimeinen Kauhavalla järjestetty järjestelytoimikunnankokous, jossa Kauhavan kaupungin johdolle esiteltiin Jukola 1991:tä. Silloinen kaupunginjohtaja Lasse Mäkinen tuli luokseni ja sanoi: ”Tämä Jukola olisi pitänyt järjestää Kauhavalla”. Lappeenrannan Jukolan 2016 jälkeen olin yhteydessä Kaukametsäläisten kilpailuvalvojaan Jaakko Lajuseen ja hänen vakuuttelujen perusteella esitellessäni Kauhavan mahdollisuuksia saada järjestää Jukola 2022 hyvinä. Uskalsin ehdottaa jaostolle asian valmistelemista eteenpäin. Päätös tehtiin jaostossa ja Wisan johtokunnassa jatkaa hakemisen valmistelua vuodelle 2022 ensisijaisesti Wisa 110-vuotispäätapahtumaksi.

Alkuperäinen suunnitelmani oli Jukolan kilpailukeskuksen sijoittamisesta Vähä-Vuosjärvelle Il-vesniemen pelloille, mutta pääarkkitehtina olleella Alpo Puroaholla oli sormensa tässä kohtaa pelissä, jolloin kilpailukeskusta ajateltiin Ontonnevan pelloille. Soittaessani Paavolan Pentille peltojensa saamisesta kilpailukeskusalueeksi kuulin puhelimesta kysyessäni Pekkaa puhelimeen, niin Pentti sanoi Pekalle, että vastaa seuraavaan kysymykseen: ”Kyllä”. Tämä vahvisti uskoa onnistumiseen.


Maa- ja metsäomistajille lähti 250 kirjettä kilpailualueeksi. Erittäin innostuneesti luovutettiin alueita Jukolamme käyttöön. Myönteisten lupien ollessa viimein 105 valtasi onnistumisen tunne meikäläisen. Tässä kohtaa kaupungin johto oli jo myönteisessä hengessä mukana valmisteluissa.


Ensimmäisessä Kaukametsäläisten maastopalaverissa kilpailukeskusalueeksi annettiin mahdolli-suus siirtää se kiitoradan pohjoispäähän. Aloitetta pidettiin omissa joukoissa mahdottomana, mutta puheet aikaisempien Jukoloiden lähtöviitoituksista muuttivat mielet toisiksi. Kaukametsä-läisten aloite oli ehdollinen muodossa joko tai. Kielteinen vastauksemme olisi kumonnut Jukola-mahdollisuutemme.


Seurayhtymää kehiteltiin aluksi kauhavalaisten suunnistusseurojen kesken mutta, kun piti tehdä hakemus, niin olimmekin yksin. Silloin piti ottaa yhteys Lapuan Virkiään ja heille yhteistyökuviot sopivat suuremmitta ongelmitta.


Jo hakemusvaiheessa piti olla Kauhava-Jukolan järjestelytoimikunta nimettynä puheenjohtajasta, kilpailujenjohtajasta valiokuntien johtajiin saakka. Hakemukseen tarvittiin eri viranomaisten lu-pia iso joukko sekä Kauhavan kaupungin sitoutuminen Jukolan järjestelyihin.

Viimein Suunnistusliiton julistettua Jukolan vuosille 2022 ja -23 haettavaksi piti ilmoittautua Jukola-halukkuutensa, jota osoitti 9 eri seuraa tai seurayhtymää. Näistä valikoitui aikanaan kolme lopullisen kisahakijan kolmikko: Kauhava, Kotka ja Porvoo. Tässä kohtaa olin jo varma, että Kau-hava saa Jukolan järjestelyvastuun vuodelle 2022. Virallinen hakemus Kauhava-Jukolasta tehtiin yhteisellä seurayhtymäsopimuksella 2017 ja päätös tuli vuoden 2018 Jukolan alla vuodelle 2023.


Vaikka Kauhavan Jukolaan on vielä aikaa, ovat Jukolan järjestelyt jo vauhdissa. Järjestelytoimi-kunnan alaisuudessa tullee olemaan 12 valiokuntaa, jotka vastaavat omalta osaltaan järjestelyistä ja keräävät tarvittavan henkilöstömäärän toimijoikseen. Tätä kirjoitettaessa arvioni on n. 1700 talkoolaista, joista suunnistustaustaisia tarvitaan n. 300, muilla osa-alueilla pärjää omilla ”siviiliosaamisillaan”. Kun sinua kysytään järjestelyihin mukaan, niin ole sitoutuneen toimintaan valmiina. Tehtävä antaa huikean mahdollisuuden osallistua maailman suurimman suunnistustapahtuman järjestelyihin.


Osalla jo toimialoista on tehtynä erilaisia sopimuksia. Metsä- ja maanomistajien kanssa käydään tarkempia keskusteluja, kunhan saadaan rataluonnoksia aikaiseksi. Televisiosopimus Jukolan 2020 televisioinnista YLEn kanavilla allekirjoitettiin kesäkuun puolivälissä.
Osa Jukolamme järjestelytoimikunnan jäsenistä oli tutustumassa ja toimitsijatehtävissä Kangasala-Jukolassa. Näin tieto järjestävältä Jukolalta siirtyy vuosittain annettavan järjestelyapuna seuraaville Jukolan järjestäjille.


Liikkuessani eripuolilla Kauhavaa olen huomannut, että Jukola-huuma jo leviää kauhavalaisten keskuudessa keskustellessani Jukolasta 2023. Näin kaupunginjohtaja Lasse Mäkisen toive vuodelta 1991 toteutuu.

Martti Koivumäki
järjestelytoimikunnan varapj.


Yhteistyökumppanit